Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät myös Itämeressä, joten meillä suomalaisilla on yksi syy lisää torjua ilmastonmuutosta aktiivisesti. Kun lämpötila nousee, myös meren lämpötila nousee. Tämä aiheuttaa muun muassa rehevöitymistä, jonka seurauksena sinilevä lisääntyy ja kalakannat muuttuvat.
Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi päästöjä pitäisi vähentää ja täysin päästötön pitäisi olla viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Mutta miten tämä onnistuu? Jokainen yksilö voi tehdä osansa ja vähentää päästöjään. Kokosimme yhteen 9 isoa ja pientä tapaa, jolla sinäkin voit auttaa Itämerta, siirtyä lähemmäs ekologisempaa elämää ja pienentää päästöjä.
1) Kierrätä ja vähennä jätettä
Kierräys on erittäin hyvä tapa aloittaa ympäristötietoisempi elämä. Suomessa jätteiden kierrätys on hyvin edistynyttä ja helppoa. Pullojen kierrätys on jo vakiintunut osaksi arkeamme, ja muovinkierrätysastioita ilmestyy yhä enemmän taloyhtiöiden pihoille. Mitä enemmän tuotteita kierrätetään, sitä enemmän saadaan raaka-aineita uusiokäyttöön ja uusien materiaalien tarve vähenee. Helpot ohjeet kierrätykseen löytyy esimerkiksi täältä.
Kun jätteet on lajiteltu, näet mitä jätettä syntyy eniten ja mistä voisi karsia. Jos pahvinkierrätys täyttyy take away -kupeista ja muovin kierrätys hedelmäpusseista, voi ostoslistalle harkita kestokuppia ja uudelleen käytettävää hedelmäpussia. Monelle kertakäyttötuotteelle löytyy kestoversioita, mutta osta vain tarpeeseen. Älä osta kestopussia hedelmille, jos et ikinä osta hedelmiä. Jos taas biojätettä kertyy nopeasti, lue seuraava kohta tarkasti.
2) Ruokahävikki minimiin
Suomalaiset heittävät vuosittain roskiin todella suuria määriä syömäkelpoista ruokaa. Jos biojäte tuntuu täyttyvän nopeasti, mieti mistä jätettä syntyy. Päätyykö biojätteeseen ylijäämäruokaa lautaselta, vai vanhaksi menneet ja homehtuneet ruoat jääkaapin perältä? Ottamalla pienempiä annoksia ja suunnittelemalla ostokset etukäteen, voit vähentää hävikkiä suunnattomasti.
3) Liha- ja maitotuotteet pois ostoslistalta
Jokainen on varmasti jo moneen kertaan kuullut, ettei liha ole ekologisin vaihtoehto ruokapöytään. Lihan vähentäminen tai sen kokonaan poistaminen ruokavaliosta vaikuttaa henkilökohtaisiin päästöihin. Jo yhden kasvisruokapäivän pitäminen viikossa ja punaisen lihan (sika, nauta) vaihtaminen valkoiseen lihaan (siipikarja) vaikuttaa päästöihin.
Maitotuotteiden hiilijalanjälki on myös korkeampi kuin kasvipohjaisten versioiden. Monelle maitotuotteiden vaihtaminen voi olla helpompaa kuin lihasta luopuminen, sillä vaihtoehtoja riittää. Kahvimaidon vaihtaminen maidosta kaura- tai soijavalmisteisiin on hyvä aloitus. Myös monelle jugurtille ja juustolle löytyy kasvipohjaisia vaihtoehtoja.
4) Koti ekologiseksi
Kotona on monta asiaa mitä muokata. Hyviä esimerkkejä ovat hehkulamppujen vaihto ledeihin, turhien valojen sammutus, lämmityksen laskeminen ja ekosähköön vaihtaminen. Tapoja on monia ja jokaiselle löytyy varmasti jotain.
5) Ole fiksu kuluttaja
Mieti mitä ostat. Jokainen ostos on tapa kertoa, mikä on sinulle tärkeää. Mitä enemmän tuet ympäristöystävällisiä tuotteita, sitä enemmän ne myös yleistyvät. Vaikutuksen kulutuksen muutokseen huomaa jo nyt. Esimerkkejä tästä on pikamuodin kulutuksen lasku ja kasviperäisten tuotteiden lisääntyminen kaupoissa. Suosi siis pitkäikäisiä tuotteita, vintagea ja kirpputoreja, ja jätä kertakäyttöinen pikamuoti historiaan.
6) Mieti miten liikut
Autolla vai pyörällä, lentokoneella vai junalla? Voitko kulkea töihin esimerkiksi julkisella kulkuvälineellä tai pöyrällä tai pystytkö jättämään yhden lentoreissun välistä? Jos lennät ja ajat paljon, vaihtamalla pienempipäästöiseen kulkuneuvoon voit jopa puolittaa päästösi.
Jos autosta luopuminen pitkien välimatkojen takia ei ole mahdollista, voisiko ratkaisusi olla auton vuokraaminen tai jakaminen?
7) Kompensoi päästösi
Päästöjen kompensointi tarkoittaa, että hiilidioksidia poistetaan ympäristöstä saman verran kun sitä lisääntyy kulutuksen kautta. Esimerkiksi voittoa tavoittelematon suomalainen Compensate-säätiö kompensoi päästöt suojelemalla ja lisäämällä metsiä, jotka toimivat hiilinieluina. Pelkkä kompensointi ei kuitenkaan auta – myös päästöjen vähentäminen on välttämätöntä.
Liity somehaasteisiin kuten muoviton maaliskuu, zero waste syyskuu, lihaton lokakuu ja vegaanihaaste. Haasteiden kautta on helppo kokeilla uusia asioita ja usein somesta löytyy haasteeseen kuuluvat ryhmät tai hashtagi. Näin saat myös muita kannustettua mukaan kokeilemaan ekologisempaa elämää.
8) Osallistu ja haasta itseäsi
Jos haluat aktiivisempaa osallistumista, voit osallistua suojelemalla luonnon moninaisuutta vapaaehtoistoiminnan kautta, pyytämällä töihin kasvipohjaista maitoa tai lounasravintolaan kasvisruokapäivän, aloitamalla ploggingin eli roskajuoksun tai osallistumalla ilmastolakkoon.
9) Lahjoita Itämeren hyväksi
Suomessa on monia tahoja, jotka toimivat Itämeren hyväksi. Liittymällä kuukausilahjoittajaksi varmistat, että yritykset, säätiöt ja liitot pystyvät jatkamaan toimintaansa Itämeren puolesta.
Muista, että kaikkia kohtia ei tarvitse ottaa käyttöön heti. On parasta aloittaa pienin askelin ja löytää omat tavat ekologisempaan elämään. Turvaudu vertaistukeen – Facebookista löytyy ryhmiä, joissa jaetaan vinkkejä ja apua. Instagramissa ihmiset jakavat omia ideoitaan muun muassa #zerowastefinland ja #ekosome hashtageilla.
Lähteet: Baltic Sea Action Group, Aamulehti, Yle