Skip to main content
Etusivu » Energia » Jokainen rakentamisessa käytetty ratkaisu näkyy rakennuksen energiatehokkuudessa
Energiatehokkuus

Jokainen rakentamisessa käytetty ratkaisu näkyy rakennuksen energiatehokkuudessa

Energiatehokkuus
Energiatehokkuus
Kuva: Getty Images

Rakentamisessa energiatehokkuus on laaja-alainen käsite. Energiatehokkuus rakentamisessa tarkoittaa yleisellä tasolla sitä, että saman palvelun tuottaminen kyetään tekemään vähemmällä energialla.

– Esimerkiksi samat valaistusolosuhteet voidaan saada aikaiseksi halogeenilampuilla ja on-off-kytkimillä tai sitten LED-valaistuksella, jota vielä ohjataan läsnäolon mukaan. LED-valaistus vain kuluttaa paljon vähemmän energiaa kuin halogeenilamput, asiantuntija Pekka Kalliomäki ympäristöministeriöstä sanoo.

Tulevaisuudessa voidaan päästä pienempiin kustannuksiin tarkastelemalla energiatehokkuutta ja elinkaaren yli meneviä vaikutuksia.

Kalliomäki muistuttaa, että kaikki rakentamisessa käytetyt ratkaisut näkyvät lopulta rakennuksen energiatehokkuudessa. Esimerkiksi isot etelään suunnatut ikkunat voivat olla arkkitehtonisesti oivallinen ratkaisu, mutta jos ikkunan auringonsuojauksesta ja hyvästä lämmöneristävyydestä ei huolehdita, aiheutuu niistä kesällä ylilämpöongelmia ja talvella veto-ongelmia ja samalla kasvanutta energiankulutusta.

– Tai jos rakennusmateriaalien valinnassa ei huolehdita niiden vähäpäästöisyydestä hajujen ja muiden emissioiden osalta, joudutaan ilmanvaihtoa ja samalla energiankulutusta kasvattamaan.

”Merkittävimmät ympäristövaikutukset syntyneet rakennuksen käytöstä sen elinkaaren aikana”

Kaikkien rakennuslaitteiden käytössä tulee huomioida niiden tarpeenmukainen ohjaaminen. Tämä tarkoittaa, että laitteita käytetään vain silloin, kun niitä tarvitaan. Kalliomäki suosittelee myös ohjaamaan laitteiden käytön ajankohtaan, jolloin se on energiankäytön kannalta edullisempaa.

– Perinteinen yövaraaja lämmitykseen tai käyttöveden valmistukseen on tästä tuttu esimerkki. Rakennuskohtaisesti laite käyttää toki saman verran energiaa, mutta energia voidaan tuottaa ympäristöä vähemmän kuormittavalla tavalla.

Kalliomäen mukaan merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat toistaiseksi syntyneet rakennuksen käytöstä sen elinkaaren aikana. Rakennuksen energiatehokkuutta on parannettu pienentämällä sen energiantarvetta – ja käyttämällä tämän energiantarpeen kattamiseen mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa.

– Samalla kuitenkin rakennusten materiaaleihin sitoutuneen energian suhteellinen osuus on kasvanut. Tulevaisuudessa tarkastelemalla energiatehokkuutta ja elinkaaren yli meneviä vaikutuksia, voidaan päästä kokonaisuuden kannalta pienempiin kustannuksiin ympäristön kannalta.

Next article