Tomi Kiuru
johtava asiantuntija, Motiva
Energiatehokkuuden parantaminen on tärkeä askel hiilineutraaliuden tiellä.
– Onhan pelkkää arkijärkeä, että ensin pyritään viemään nykyinen energiatalous mahdollisimman tehokkaalle tasolle esimerkiksi hyödyntämällä hukkaenergia, jolloin primäärienergian tarve vähenee, toteaa Motivan johtava asiantuntija Tomi Kiuru.
Kiurun mukaan on upeaa, että Suomessa energiatehokkuuteen tähtäävät toimet teollisuuden parissa ovat edenneet hyvin vapaaehtoisten energiatehokkuussopimusten avulla, ilman yhteiskunnan keppiä. Asia koetaan tärkeäksi jo kilpailukyvynkin kannalta, mutta tekemistä riittää edelleen.
Hiilineutraalius johtaa tuotannon sähköistämiseen
– Kun fossiilisista polttoaineista pyritään siirtymään pois, korvaava energia tuodaan prosessiin esimerkiksi päästöttömällä sähköllä tai vedyllä. Hyvä esimerkki tästä on SSAB, joka suunnittelee teräksen valmistusta uudella HYBRITteknologialla.
Teollisuus on herännyt hiilineutraalisuuden tavoitteeseen hyvin.
HYBRIT-teknologiassa rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti käytetty koksi korvataan fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Lopputulos on ainutlaatuinen: maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka, jonka hiilijalanjälki on käytännössä olematon. SSAB:n tavoitteena on vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 % ja Suomen 7 %.
– Teollisuus on herännyt hiilineutraalisuuden tavoitteeseen hyvin. Kesällä valmistuneet eri toimialojen tiekartat ovat hieno ponnistus, jossa alat yhdessä viranomaisten kanssa laativat askelmerkit tavoitteen saavuttamiseen, Kiuru iloitsee.